Petőfi Sándor MŰVELŐDÉSI HÁZ és Könyvtár Jászfényszaru

Szilágyi Erzsébet Független Segítő Nőegylet

Küldetésnyilatkozat

„Ha az ember életében nincs egy vízió, mely után vágyakozhat, melyet valóra szeretne váltani, akkor hiányzik a hajtóerő, hogy szívvel-lélekkel küzdjön.” Erich Fromm

A nőegylet alapítói az első Mindszenty emléknapon találkoztak, mely a felsőpetényi Almásy kastély kertjében, 1992. október 30-án széles társadalmi összefogással valósult meg.

Azóta a kezdeményezéseinkkel szeretnénk elősegíteni, hogy az örök és alapvető, a társadalom mai értékrendszeréből eltűnni látszó értékekre - szeretet, család, emberi méltóság, szabadság, tradíció, elkötelezettség, jótékonyság, függetlenség, ésszerűség, elhivatottság - újra rátaláljunk.

„A múltban a család összetartozása azon alapult, hogy közösen hozták létre azokat a dolgokat, amelyekre a családnak szüksége volt, míg manapság a család tevékenysége abból áll, hogy együtt fogyasztanak bizonyos javakat.” Bruno Bettelheim

Tetteinkkel erősítjük a társadalmi békét, a jobb megértést és megbocsátást, azért dolgozunk, hogy embertársaink tiszteljék az emberi méltóságot és az egyén jogait.

„Az ember azt szereti, amiért fárad, és azért fárad, amit szeret.” Erich Fromm

A hagyományos családi értékrendszer újrafelfedezéséhez prioritásnak tekintjük a nőnevelést, a konzervatív feminizmust, mint a XXI. század egyik legfontosabb viszonyítási pontját.

Vállalt küldetésünket szívünkben mély elkötelezettséggel végezzük. Hiszünk az igazság és a lélek erejében, bízunk a következő generációk jobb jövőjében, melyet mostani tevékenységeinkkel kívánunk megtámogatni, kialakítani.

Ezen cselekvésre ösztönző körülmények között tevékenységünk két fő iránya: nőnevelés és a semmibe vett értékek helyreállítása.

A nőegylet alapítása óta munkánk fő célkitűzései az alábbiak:

  • közös európai gyökereink fontosságának hangsúlyozása
  • azon örök értékek tudatosítása, amelyeket Mindszenty bíboros és boldog XI. Ince pápa (született Benedetto Odescalchi) személyükben, és egész életük példájával megtestesítettek
  • család- és nőnevelés
  • a gyermekek, diákok és fogyatékos fiatalok önbizalmának növelése

„Nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem hogy mekkora szeretet fektetünk az adásba.” Kalkuttai Szent Teréz

„Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.” Kalkuttai Szent Teréz