Jan 23, 2023
Szakmai beszámoló a Művészekkel a közösségeinkért Jászfényszarun c. pályázathoz

Szakmai beszámoló a 
Művészekkel a közösségeinkért Jászfényszarun c. pályázathoz
Tisztelt Kuratórium!
Köszönjük megtisztelő támogatásukat! 
Segítségükkel pályázati céljaink teljesültek. Soha nem látott mértékben valósult meg városunkban minden korosztály tekintetében, de különösen az általános iskolás korosztály vonatkozásában a színházi nevelés. 
Céljaink voltak: 
Közösségeink, ezáltal a társadalmi szerepvállalás és felelősségvállalás erősítése a művészetek, a színház erejével. Jászfényszaru lakossága művészeti nevelése valódi értékeket közvetítő nívós produkciók, interaktív művészeti nevelési programok megvalósításával. A város kulturális programkínálata színvonalának minőségi emelése minden korosztály megszólításával. 

Részletes beszámoló

A pályázott és nyert összeg különbözete (1,25 millió Ft) miatt el kellett dönteni, mire fókuszálunk. A jövő színházlátogatóinak nevelését tartjuk a legfontosabbnak, ezért a gyermekeket emeltük a célkeresztbe. A támogatással minden gyermeknek ingyenesen tudtuk biztosítani a színházi nevelési és színházi előadásokat.  
A pályázatból csupán egy elemet (profi felnőtt előadást) kellett kihagynunk. Ezt azonban szerencsés módon pótolni tudtuk a Déryné Program segítségével, így gyakorlatilag 100 %-ban sikerült megvalósítanunk nagyívű színházi programsorozatunkat. 
Program szakmai megvalósulása (pénzügyi adatokkal kiegészítve): 
Kisgyermekeknek
2022. május 1-jén a Város napján és május 24-én, a Városi Gyermeknapon profi bábos előadást láthatott a népes közönség.  (2 előadás összesen 357 e. Ft, látogatók száma: 160 fő)
Gyermekeknek
Amint azt pályázatunkban is jeleztük, a fő hangsúlyt a Színházi Nevelési Programra (TIE) helyeztük, amelyben a Kerekasztal /Színház Nevelési/ Társulás és a kecskeméti Hírös Agóra Drámapedagógiai Műhelye voltak partnereink. 
Városunk iskolájából minden osztály részt vett egy-egy előadásban, amelyek erősítették közösségeiket, különös élményt adtak számukra. Olyan gyermekek is megnyíltak, akiknek eddig nem jutott szerep az adott közösségben. Ezt az Önök támogatása nélkül nem tudtuk volna biztosítani. 
6 előadást a Kisiskola színháztermében a kecskemétiek adtak (1.020 e. Ft): 
Az aranymadár – 3 előadás: 2022. április 28. (1.a, 1.c) és szeptember 29. (1. b)
A kiskondás – 3 előadás: 2022. május 26. (2.a, 2. b,) és szeptember 29. (2. c)
14 előadást a többi általános iskolásnak a művelődési házban a kerekasztalosok tartottak meg: 
Kék sziget – 4 előadás: 2022. május 10. és 11.  (7.a, 8.a, 7.c, 8.b)
Széttört tál – 4 előadás: 2022. május 12. és 13.  (4.a, 4.b, 5.a, 5.b)
Loki – 3 előadás: 2022. június 2. és 3.  (3.b, 4. c, 3.a)
Sehol – 3 előadás: 2022. június 8. (7.a, 6.b), 2022. október 12. (7.b)
A Kerekasztal további 4 előadást adott az óvodában. Az óriás ölelése címmel május 10-én és december 13-án 2-2 programot mutattak be a nagycsoportokban. (Kerekasztal Társulás 18 előadás összesen: 3.661 e. Ft)
TIE előadások száma összesen: 24. Látogatók száma: 550 fő. 
Ezen túlmenően a gyermekek korosztályuknak megfelelő „hagyományos” színházi előadást is kaptak ajándékba. (3 db – látogatók száma: 450 fő)
1-3. és 4-6. osztályosoknak a helyi színjátszók, a Színjátszók Baráti Köre Egyesület Fortuna Együttese mutatta be Óz, a mi varázslónk című produkcióját december 5-én 9 és 11 órakor  (480 e. Ft). A 7-8. osztályosok Gál Tamás színművész előadásában láthatták a Nagyidai cigányok című nagyszerű műsort a szegedi SZEMÜVEG Szegedi Sport és Művészeti Egyesület kooprodukciójában (300 e. Ft). 
Felnőtteknek
Intézményünk az ismert járványügyi helyzet miatt 2021-22-es évadra nem hirdette meg a Petőfi bérletet, hanem egyedi előadásokat szervezett. 
Tekintettel arra, hogy a pályázati döntés a helyi Fortuna Együttes A rátóti legényanya c. bemutatója (2021. szeptember 4.) után született meg, így ezt a pályázatban tervezett előadást más forrásból, s a belépőkből finanszíroztuk. Helyette az utána elkészült, fent említett Óz előadást emeltük a programba. 
A csak felnőtteknek szóló  színházi előadások finanszírozását ezen pályázati támogatás már nem tette lehetővé, így azokat más forrásból fedeztük. Sikerült élnünk a Déryné program kínálta lehetőséggel 3 előadás erejéig, s saját forrást is bevontunk a megvalósításba. Az elmúlt naptári évben 4 színházi előadás szólt a felnőtteknek (Gellérthegyi álmok,  Falu rossza, A vigéc, Holdbeli csónakos). A jelenleg futó évadra (2022-23) már meghirdettük bérletünket, amelyben a két utóbbi sikeres profi előadás szerepelt. Több, mint 300 fő felnőtt színházlátogatónk volt az elmúlt évben.  A műfajokat és településünk méretét figyelembe véve ez jelentős szám. 
Kommunikációs költségekre 191 e. forintot költöttünk, amely gyakorlatilag a plakáttervezési költségeket jelentette.  A program népszerűsítésében minden esetben alkalmaztuk a kért logót, szövegben is megjelenítettük támogatásukat. Plakátokon, interneten, személyes megkeresésekkel, szóbeli meghívásokkal éltünk. Minden előadáson készültek fotók, s a helyi újság hasábjain is beszámoltunk az eseményekről. A körzeti televízióban is futottak plakátjaink a képújságon és riportban is beszámoltunk az eseményekről. 
Projekt költség összesen 6.009 e Ft. 
A különbözetet (kapott támogatás: 6.000 e. Ft)  saját erőből finanszíroztuk.  

Tisztelt Kuratórium!
Támogatásukkal soha nem látott projekt valósult meg Jászfényszarun! 
29 ingyenes színházi előadást szervezhettünk segítségükkel.  Az egész iskolát és 4 óvodai csoportot lefedtük TIE előadásokkal, amely segítségével közelebb tudtuk hozni a színház világát a gyermekekhez, alkotásra, gondolkodásra inspiráltuk őket. Minden gyermekhez elérhetett a kultúra ezen ága, anyagi okok miatt senki sem rekesztődött ki ebből az élményből. 
Ezen túlmenően más forrásból sikerült a felnőtteknek is színvonalas előadásokat hoznunk. Tehát a tervezett teljes színházi projektet meg tudtuk valósítani. 
A 33 előadáson közel 1500 főnek tudtunk tartalmas, minőségi színházi élményt nyújtani. 
Eredményét már most látjuk például abban is, hogy a 2022-23-as évadra hirdetett Petőfi bérletünkben folyó előadások iránt jelentősen megnövekedett az érdeklődés, nőtt a látogatók száma. Sikerült minőségi ugrást elérnünk színházi szolgáltatásainkban, kultúraközvetítő szerepünkben és hisszük, hogy ez tovább növeli kisvárosunk megtartó erejét. 
Örültünk a pályázatnak, s örömmel várnánk a továbbiakban is hasonló lehetőségeket. 
Jászfényszaru lakossága nevében köszönjük a támogatást!

CsatolmányMéret
Fájl Szakmai beszámoló129.67 KB